Hoe maken wij een voorstelling

Normaal gesproken gaat het ongeveer zo:

Een regisseur kiest of schrijft een script en vormt een beeld van hoe de voorstelling er uit moet gaan zien. Dan worden er, door middel van audities, acteurs gezocht bij de rollen en krijgt iedereen het script in handen en begint het repeteren.

Bij Een Beetje Stuk doen we dat anders.

We beginnen met het werven van acteurs. Acteurs die zich aanmelden doen mee aan 4 proeflessen.
Die lessen hebben niets te maken met het selecteren van acteurs maar het is juist andersom; de acteurs besluiten of ze willen blijven en zich willen verbinden aan de productie van dat seizoen. De groep acteurs die overblijft, mag zelf bepalen wat voor karakter ze willen spelen en of ze een grote of kleine rol willen, of ze misschien meerdere rollen willen spelen en of ze veel of weinig tekst willen.
Dat onderzoeken we allemaal aan de hand van spelopdrachten en gesprekken. 

Het raamwerk voor de voorstelling wordt wel van tevoren al bepaald en met de acteurs gaan we dan kijken hoe die karakters in dat raamwerk kunnen passen en het script kan geschreven worden. 
Daarna is het leren geblazen. Als het script, of een deel van het script, af is krijgt iedereen een kopie en kan je de tekst van je rol uit je hoofd gaan leren.
Tegelijkertijd wordt er achter de schermen hard door onze vrijwilligers gewerkt om samen met de regisseurs een decor te bedenken en te bouwen. Een licht en geluidsplan te maken en wordt er een poster en flyers bedacht om reclame voor de voorstelling te maken.
Vlak voor de voorstelling oefenen we minimaal één keer in het theater zelf zodat de acteurs een beetje kunnen wennen aan de plek waar ze gaan optreden.
Dat is dus zo’n beetje in vogelvlucht hoe een seizoen bij Een Beetje Stuk verloopt.